Бренд України: «Я ненавиджу державу, але обожнюю свою країну»

Бренд України: «Я ненавиджу державу, але обожнюю свою країну»Два роки тому я вже писав у нашому блозі про бренд України: що було зроблено (а набагато більше – не зроблено) на той час. Сьогодні ситуація якщо не докорінно, то дуже суттєво змінилася. Вважаю, що відбулися дуже позитивні зрушення, але давайте про все по порядку.

По-перше, в черговий раз мушу констатувати пасивність (якщо не сказати жорсткіше) нашої славної держави, яка власне і мала б бути замовником розробки бренду. І це в ситуації, коли ми готуємося до Євро-2012 – ситуації, найбільш сприятливої для подібних ініціатив.

По-друге, уявімо, що якісь гроші будуть виділені. Хто і як ними буде розпоряджатися? Звичайно, рішення за умовчанням – розкрасти і зробити видимість роботи – найпростіше і найочевидніше для наших держслужбовців. Ми це неодноразово проходили і особливої надії не плекаємо. Дійсно, навіщо займатися добором професійної команди, проведенням прозорого тендеру, обговоренням варіантів бренду серед нас, простих мешканців…

Якщо не так, то мабуть дуже схоже міркував Андрій Федорів, український фахівець у галузях маркетингу та реклами. І, недовго думаючи, проголосив себе… бренд-менеджером України. Ось так. Несподівано? Сміливо? Самонадіяно? Думаю, що багато людей, присутніх на TEDxKyiv 2010, де виступав маркетолог, на це відреагувало дуже скептично на зразок: “Ну-ну, вискочень, подивимось який із тебе бренд-менеджер”.

MUST READ:  Криза в Україні. Що робити?

Отже, Андрій вирішив розпочати проект “Україна Бренд” по створенню нової візуальної ідентичності нашої країни, оголосивши конкурс для дизайнерів Design Tomorrow і залучивши відомих людей бізнесу та мистецтва у якості журі.

Дещо потрібно процитувати:
Філософія конкурсу: Цілковита свобода. Без шор. Без обмежень. Без огляду на авторитети. Без шаблонів. Без затишного конформізму. Світ змінюють зухвалі, божевільні молоді творці. Ми даємо їм цю можливість. Можливість створити свій візуальний простір майбутнього.

Заробляти на всьому цьому не планується. Тобто, якось дивно, чи не так? Витрачати свої кошти, час, енергію на те, що, врешті-решт не приносить грошей. Більше того, є можливість долучатися до проекту будь-кому і використовувати результати на власний розсуд. У тому числі для власного бізнесу. Що за альтруїзм на голому місці?

На мою думку, це ніякий не альтруїзм. Чи не спадало вам на думку, що люди, які рухають цей світ, дуже рідко мотивуються грішми. Чи не викликало у вас неймовірне захоплення від того, що зроблено саме Вами, що воно живе й існуватиме. Не хочеться вдаватися у пишномовні висловлювання, ще менше хочеться якось ідеалізувати молоду людину, яка просто робить свою справу. Принаймні, я на це сподіватимуся.

MUST READ:  Покоління «C» і що робити з ними брендам

Перші результати конкурсу Design Tomorrow нещодавно були представлені на події “Бренд України. Виклик для бізнесу”, яку провів Innovations.com.ua. На конкурс потрапило більше 600 робіт, серед яких було відібрано переможців у категоріях “Логотип”, “Прінт”, “New Media”, Футболка на тему “I love Kiev”. Перемогла власне ідея “магнетизму України” – літера “U”, складена з двох частинок-магнитів жовтого та блакитного кольорів. Автор ідеї – Андрій Грабельніков з Одеси. Як на мене – дуже цікава ідея, а головне – утилітарна, тобто на основі неї можна побудувати безліч варіацій дизайну чого-завгідно. Остаточну версію бренду України організатори планують презентувати вже у серпні, а наприкінці року провести ще одну потужну подію, запросивши представників уряду.

магнетизм України

Що ж, плани, можна так сказати, колосальні. Хочеться лише, щоб рушійною силою слугувала не тільки енергія однієї людини. І тенденції, бачу, до цього є. Як висловилась одна людина, що промайнула у Твіттері: «Я ненавиджу державу, але обожнюю свою країну»… Цими словами сказано все.