Україна – U-Crane, або Що гуру маркетингу думають про нас?

Про приїзд до України пари відомих у світі маркетингу та брендінгу батька та дочки – Ела та Лори Райс – чув кожен, хто цінує свою приналежність до світу бізнесу. На нашому сайті навіть встиг з’явитися огляд цієї, безсумнівно, унікальної події. Та коли у блозі Лори Райс (ви ж не дивуєтеся, що у Лори є блог 😉 ) з’явилася стаття про Україну – я не дозволив собі обійти цього увагою…

Ел і Лора Райс у Києві„У п’ятницю 13-го жовтня Ел та я мали честь провести денний семінар у Києві. Це була перша наша подорож до України, – розповідає Лора. – Зростання столиці є просто неймовірним. Куди б ви не глянули – всюди побачите конструкції кранів, які працюють над будівництвом нових споруд. Ми навіть задумалися, чи не походить назва України від слова „кран” (по-англійськи звучить дуже автентично – U-Crane)”.

Вихваляючи Україну та називаючи її великою, витонченою та високоосвіченою країною (не гіршою, ніж Італія, Франція чи Німеччина), Лора намагається відповісти на запитання, чому ж рівень життя тут далекий від європейського. Та й ВВП у порівнянні з іншими розвинутими країнами – просто нікчемний. „Україні вистачає величі, освіти та цілеспрямованості. Їй не вистачає лише одного – глобальних брендів. Адже економічна сила будь-якої країни залежить саме від цього”, – робить несподіваний висновок Лора. І відразу наводить приклади: Італійські Prada, Gucci, Versace; Французькі Dom Perignon, Mouton Rothschild, Evian; Німецькі Mercedes-Benz, BMW, Braun і т. п.

MUST READ:  Який Ваш маркетинговий IQ?

Глобалізм – це справжнє благо для малих країн, оскільки саме він дає їм змогу створити потужні бренди з чітким фокусом і продавати їх по всьому світі. Як результат – країни стають потужними та прибутковими. І тут Лора не залишає нас без прикладів: Нідерланди та Heineken, Фінляндія та Nokia, Австрія та Red Bull, Швейцарія та Rolex, Швеція та Ikea.

Незлим тихим словом згадує Лора й про політичну ситуацію в Україні, називаючи її однією з причин того, що держава досі не зуміла зайняти своє місце на світовій арені. „Чи можете ви назвати хоча б один глобальний Український бренд? Я – ні! Більше того, Україна до сих пір не зайняла помітного місця у свідомості споживачів. Навіть Помаранчева Революція, яка дійсно змусила ім’я країни пролунати на весь світ, була девальвована звільненням Юлії Тимошенко з посади прем’єр-міністра України та фактичною амністією Віктора Януковича”, – ділиться своїми думками гуру маркетингу.

MUST READ:  У США збираються вимірювати аудиторію рекламних пауз

Як можна виправити цю ситуацію? „Політична стабільність залишається завданням №1. Вихід на арену сильного, харизматичного, чесного та спрямованого на вільний ринок лідера міг би сприяти виправленню ситуації”, – підсумовує вона.

Повна англійська версія статті Лори Райс (для всіх бажаючих залишити коментар для гуру) знаходиться тут.