Головні уроки життя Стіва Джобса

Головні уроки життя Стіва ДжобсаВи вже зрозуміли, що ми живемо в епоху Стіва Джобса? Не дивлячись на пафос і деякий сарказм у цьому запитанні, неможливо не визнати, що засновник Apple є людиною, яка вже залишила величезний відбиток на мапі світової комп’ютерної індустрії. Це людина-легенда, людина-творець, яку заслужено визнали найкращим управлінцем світу. Звичайно ж, всі ми не вічні, і видання Forbes вже зараз пропонує нам замислитися про головні уроки життя Стіва Джобса.

1. Найстійкіші інновації виникають на стику мистецтва і науки

Джобс постійно повторював, що головна відмінність продукції Apple від інших комп’ютерів полягає в тім, що Apple завжди намагається одружити мистецтво й науку. У його команді розробників часто зустрічаються люди, які раніше займалися антропологією, історією, малюванням і навіть поезією. Саме тому iPad відрізняється від інших планшетників. Але помітити фішку, що допоможе створити геніальний продукт, – це складне завдання, тому інженерам потрібен лідер, здатний помітити важливу складову.

2. Неможливо створити майбутнє за допомогою фокус-групи

Існує теорія, що на ринку товарів і послуг треба слухати клієнтів. Джобс був одним із перших, хто сказав, що це марна трата часу. Нинішні клієнти найчастіше самі не знають, чого хочуть. Особливо, якщо ніколи не стикалися з новинкою. iPad спочатку викликав у людей здивування, у соціальних мережах жартували над новинкою від Apple. Але потім люди взяли планшет у руки й здивувалися, як вони без нього жили раніше.

3. Ніколи не бійтеся провалу

У 1985-му році Джобс втратив роботу в Apple. Але він не пустився в усі тяжкі, не став венчурним інвестором, а продовжив гнути свою лінію й у 1996-му році повернувся в компанію. У 2004-му році в Джобса діагностували рак. Доктори відводили йому на цьому світі лічені тижні. Але Джобса не зупинив навіть смертний вирок.

4. “Ви не можете з’єднати точки дивлячись уперед; ви можете з’єднати їх тільки дивлячись назад”

Цю фразу Джобс вимовив у знаменитій промові перед студентами Стенфорда в 2005-му році. Ідея в тім, що неможливо розпланувати життя наперед. Життя – це непередбачена штука: сьогоднішні колотнечі й складності можуть бути частиною грандіозного успіху в майбутньому. “Ви повинні вірити, що точки коли-небудь з’єднаються. Ви повинні вірити в щось – у вашу долю, життя, карму. Такий підхід ніколи не підводив мене і йому я зобов’язаний у своєму житті”, – упевнений Джобс.

MUST READ:  Як керувати «нарцисичними» співробітниками

5. Прислухайтеся до внутрішнього голосу

Більшість із нас втратило внутрішній голос, коли ми вирішили, що будемо лікарями або фінансистами, тому що батьки так захотіли, або тому що професія обіцяла багато грошей. Джобс інший, у нього неспокійна душа, у нього є план, цей план не для всіх. Коли він уперше побачив графічний інтерфейс користувача, він зрозумів – це майбутнє. Що б голос вам не говорив, ви повинні бути достатньо розумними, щоб прислухатися до нього. Навіть якщо він підказує вам кинути роботу, виїхати в Китай або відмовити партнерові.

6. Вимагайте якомога більше від себе та інших

Джобс часто кричав і влаштовував рознос співробітникам. Його називають перфекціоністом і схибнутим на контролі. Він вимагав максимуму від себе і від тих, хто його оточував. Якщо співробітник не вичавлював із себе всі соки, Джобс не хотів бачити його поруч із собою. Люди категорії “B” наймають людей “C”, тому що не хочуть мерхнути на тлі більш розумних. Люди категорії “A” наймають людей “A+”, тому що хочуть досягти кращого результату.

7. Не намагайтеся бути правим. Намагайтеся досягти успіху

Якщо ви можете запозичити чужі ідеї, щоб домогтися кращих результатів, зробіть це. Не замикайтеся на власному баченні розвитку. Якби в 1980-х роках Джобс схопився за проект Lisa, то комп’ютери Mac, можливо, ніколи б не з’явилися.

8. Оточуйте себе талантами

Деякі помилково ставлять знак рівності між Apple і Джобсом. Але заслуга в успіху яблучників багато в чому належить талантам, якими Джобс оточив себе: Філ Шиллер, Джонні Верб, Пітер Оппенгеймер, Тім Кук, Рон Джонсон. Той факт, що ціна акцій Apple залишається високою, незважаючи на недавній відхід Джобса, свідчить саме про силу команди.

MUST READ:  Управлінські секрети від ФК «Барселона»

9. “Залишайтеся голодними, залишайтеся навіженими”

Цією цитатою Джобс закінчив свою пам’ятну Стенфордську промову.

“Коли я був молодим, був такий дивний журнал під назвою “Каталог усього на світі” – він був біблією мого покоління. Його створив хлопець на ім’я Стюарт Бренд, недалеко звідси, у Менло Парк. Це було наприкінці 1960-х, до епохи персональних комп’ютерів, тому він робив свій журнал за допомогою друкарської машинки, ножиців і фотокамери. Це було щось на зразок Google у паперовій обкладинці – за 35 років до появи самого Google: безліч корисних ідей та інформації.

Стюарт і його команда зробили кілька випусків каталогу, а коли прийшов час, випустили його останній номер. Це було в середині 1970-х, коли я був у вашому віці. На останній сторінці останнього випуску журналу була розміщена фотографія: ранній ранок і дорога. Вона виглядала так, що ви могли уявити себе так, ніби відправляєтеся в подорож автостопом, якщо ви хоч трохи хочете пригод. А внизу були слова: “Залишайтеся голодними. Залишайтеся навіженими”. Це було їхнє прощальне послання. І я завжди бажав цього самому собі. А тепер я бажаю цього вам: Залишайтеся голодними. Залишайтеся навіженими”.

10. Все можливо, якщо ви багато працюєте, у вас є рішучість і візія

Джобс є видатним керівником, але, в той же час, він звичайний чоловік, батько, друг – цим він мало відрізняється від нас. Коли в 1990-х Джобс повернувся в Apple, компанія була на межі банкрутства, а зараз це найбільший бізнес у світі. Якщо ми засвоїмо уроки життя Джобса, ми ще трішки наблизимося до того, щоб прожити особливе життя.

За матеріалами Forbes, E-xecutive.