Що значить бути лідером?

Аби відповісти на питання, що значить бути лідером, потрібно спершу зрозуміти, кого можна вважати лідером і які характеристики перетворюють просто посереднього керівника на по-справжньому великого лідера. Відповідь на це запитання намагаються дати автори Leadership Expert.

Відомий на весь світ експерт із питань лідерства та особистого розвитку доктор Стівен Кові (Stephen Covey), автор бестселера “Сім звичок високоефективних людей” (The Seven Habits of Highly Effective People), переконаний, що визначальною характеристикою лідерства є здатність доносити до людей їхню цінність та потенціал настільки переконливо, що вони дійсно починають бачити її у собі.

Отже, сутність лідера полягає не стільки у власному розвитку, скільки у вмінні надихати людей навколо та переконувати їх у надзвичайних здібностях та цінності. Майже кожна людина має у своєму житті таких лідерів. І зовсім не обов’язково вони наділені формальною владою. Найчастіше, коли у людей запитують, хто був таким лідером для них, вони згадують своїх батьків, вчителів, наставників — тобто тих, хто допомагав їм розвиватися і зростати.

MUST READ:  Чому успішні власники бізнесу не користуються принципом „ніколи не здавайся”?

Можна виділити п’ять основних характеристик такого типу лідерів.

1. Розуміння, чим лідерство є насправді. Існують фундаментальні принципи, за допомогою яких можливо розвинути свої лідерські навички. Але для цього необхідно знати, в якому саме напрямку потрібно рухатися. Розуміти, що лідерство — це не формальна влада, а радше внутрішнє прагнення розвивати та мотивувати інших.

2. Здатність викликати довіру. Лідерство базується на стосунках, а ті, в свою чергу, виникають тільки якщо є довіра. Лідери викликають довіру, показуючи людям, що вони довіряють їм та їхнім здібностям. І навпаки — довіра не може виникнути, якщо лідери зловживають мікроменеджментом та стежать за кожним кроком людини.

3. Наявність чіткої мети. Великі лідери залучають своїх людей у процес комунікації і встановлюють чіткі цілі, яких необхідно досягнути.

4. Узгодження систем. Це означає, що справжній лідер ніколи не допустить розбіжності між своїми словами та дійсністю. Наприклад, якщо лідер стверджує, що персонал — це найцінніший актив його компанії — то і поводитися він повинен відповідно — пропонуючи співробітникам достойний рівень компенсації і поважаючи кожного працівника.

MUST READ:  11 принципів успіху Томаса Ліптона

5. Розкриття таланту. Коли лідер викликає у людей довіру і при цьому об’єднує їх спільною метою — він тим самим робить їх більш мотивованими і щасливішими, але головне — дає можливість для розкриття їхнього таланту. Таким чином зростає ефективність всієї організації чи компанії.