Що ви продаєте: цінність чи бренд?

Що ви продаєте: цінність чи бренд?Кожен мудрий власник та керівник бізнесу знає, що з точки зору довгострокової перспективи, пропонувати споживачам потрібно цінність, а не бренд. Тільки так компанія може досягнути успішності. Втім, значна частина псевдо-бренд-менеджерів та людей, які прийшли в бізнес тільки для того, щоб “зняти вершки” поступають із точністю до навпаки. Вони створюють у кращому разі дуже посередній продукт, а для того, щоб продати його – вкладають значні кошти у створення бренду.

За робочим обов’язком мені доводиться читати чимало блогів та особистих щоденників, власниками яких є великі та малі підприємці, керівники організацій, консультанти та інші учасники бізнесу. Читаючи такі блоги, відразу відчуваєш ставлення людини до концепції цінності. Що намагається донести автор до своєї ключової аудиторії – потенційних клієнтів та партнерів? Запропонувати цінність, допомогти вирішити певну проблему, чи створити псевдо-бренд, розрекламувати свій продукт.

Скажу відверто – другий тип бізнес-блогерів (якщо тільки розгадати їхні справжні стимули та наміри) не викликає нічого окрім відрази та бажання “зняти лапшу з вух”. Сьогодні прочитав у щоденнику одного доволі-таки відомого персонажа, який пропонує власні тренінги: “Якщо ви повністю задоволені тим, чого досягнули – дочитайте до кінця. Я пишу для тих, хто абсолютно впевнений, що може досягнути ще більшого успіху…”, а далі, як ви вже й здогадалися – йде реклама бізнес-тренінгу. Занадто прямолінійний підхід, чи не так? Принаймні я, прочитавши перші рядки хочу бачити у тексті розкриття теми – власне інформації про те, як досягнути того міфічного “ще більшого успіху” (хоч і сумніваюсь, що якісь там тренінги (чи статті) можуть зробити людину успішнішою, ніж вона є насправді).

MUST READ:  Нова бізнес-модель: Все просто і безкоштовно!

Але зараз не про успішність. Наведений вище приклад (без імен та контактів) – це якраз і є приклад брендінгу на порожньому місці. Намагання пов’язати у свідомості потенційного клієнта поняття успішності та тренінгів від конкретного викладача.
Я не маю нічого проти реклами в блогах. Але тільки за умови, що вона подається як реклама і споживачеві нічого не нав’язується.

Якщо ж йдеться про цінність – тоді варто намагатись допомогти своєму відвідувачеві (читачеві, споживачеві, клієнтові), а не просто впарити йому черговий продукт під красивою “лейбою”.

А ви як вважаєте?