Притча: Їжак і Лисиця

Притча: Їжак і ЛисицяОдин із найвидатніших філософів XX століття cер Ісайя Берлін (Isaiah Berlin) у своєму знаменитому есе “Їжак і Лисиця” поділив світ на “їжаків” і “лисиць”, опираючись на давньогрецьку притчу.

Лисиця знає багато різного, їжак знає щось одне, але дуже важливе. Лисиця – хитра істота, здатна винайти мільйон складних стратегій, щоб нишком атакувати їжака. День за днем лисиця кружляє навколо його нори, вичікуючи момент, щоб накинутися. Швидка, моторна, гарна, пролазлива, лисиця, здавалося б, повинна вийти переможницею. Їжак, навпроти, неповороткий і виглядає як помісь дикобраза й броненосця. Весь день він бігає туди-сюди по лісі, шукаючи їжу.

Лисиця чекає, мовчачи причаївшись на перехресті стежок. Їжак іде, нічого не підозрюючи, прямо в лабети лисиці: “Ага, – думає лисиця, – ось ти й попався!”. Вона вистрибує через укриття й стрімко несеться на їжака. Маленький їжак, відчувши небезпеку, дивиться нагору й думає: “Ну, ось і знову, невже вона так ніколи нічому не навчиться?”, і згортається в рівну кульку.

MUST READ:  Притча: Біла ворона

Їжак стає сферою з гострими голками, що стирчать в усі сторони. Лисиця, нахилившись до своєї жертви, бачить, який захист спорудив їжак, і відмовляється від атаки. Повернувшись у ліс, вона починає розробляти новий спосіб нападу. Щодня бій лисиці та їжака повторюється, і, незважаючи на переважаюче підступництво лисиці, перемагає завжди їжак.

Берлін, на основі цієї притчі, запропонував поділити всіх людей на дві групи: “лисиці” та “їжаки”. Лисиці прагнуть до декількох цілей одночасно, і бачать світ у всій його складності. Вони “розкидаються, намагаючись домогтися відразу багато чого, – говорить Берлін, – їхнє мислення не об’єднане концепцією або баченням”. “Їжаки”, зі своєї сторони, спрощують світ, зводячи його до простої організуючої ідеї, принципу або концепції, що зв’язує все воєдино й направляє їхні дії. Для “їжака” не важливо знати, наскільки світ є складним. Він зводить всі питання й проблеми до спрощеної, іноді навіть примітивної, “їжаку” зрозумілої ідеї. Для “їжака” все, що не вписується в його власну концепцію, не має значення.

MUST READ:  Притча: Країна, у якій краще не працювати

Залишається тільки з’ясувати, “їжак” ви чи “лисиця”?

Варто прочитати: «Концепция ежа» или Три пересекающихся круга

Із книги Джима Коллінза “Від хорошого до великого”