Найпровокаційніші прогнози на 2009 рік

Найпровокаційніші прогнози на 2009 рікРобити прогнози – невдячна справа. Особливо в епохи великих змін. Прогнози часто не збуваються тому, що люди, дізнавшись про негативне “пророцтво”, можуть докласти зусиль для того, щоб воно не справдилося, а позитивні прогнози можуть не враховувати багатьох “підводних каменів” сучасного бізнесу та технологій. Але тим не менше, нас усіх цікавлять тренди. Роблячи прогноз, ми фіксуємо і свої очікування від майбутнього, і своє розуміння нинішніх світових тенденцій.

Щороку з 1985 року видання The Futurist збирає разом найпровокаційніші прогнози і думки, що з’являються на сторінках журналу. Пропонуємо огляд найцікавіших прогнозів на 2009 рік. Деякі з них можуть мати несподівані наслідки для майбутнього бізнесу.

Отже, поїхали.

1. Все, що ви кажете і робите, до 2030 року буде занотовано, завдяки розвитку мережевих технологій та невидимих нанопристроїв, які здатні забезпечувати безперервну комунікацію і спостереження за людьми.

2. Біологічні ризики стануть серйознішими по мірі зростання доступності нових технологій. Такі нові наукові дисципліни як геноміка, нанотехнологія та інші мікронауки, можуть створити передумови для біологічних атак безпрецедентної летальності.

MUST READ:  Казуси зарплати

3. Панівне положення автомобіля на дорогах та його вплив на середовище і культуру похитнеться. Розвиток потужних технологій бездротових зв’язку дозволятиме виконувати все більшу кількість функцій дистанційно, і таким чином зменшить потребу в подорожах.

4. Навчальні програми в університетах та бізнес-школах ставатимуть спеціалізованішими і креативнішими. Розвиватимуться нові бізнес-спеціальності, такі як “стійкий бізнес” (sustainable business), стратегічне управління знанням чи підприємництво. Зросте кількість нових і незвичних навчальних спеціальностей, таких як “нейронауки і нанотехнології”, “комп’ютерна та цифрова судова медицина” чи “мистецтво коміксів”.

5. Зростатиме мережа, яка об’єднує правові системи різних країн (GLIN). Потужна база даних, що містить закони понад 50 країн, охоплюватиме понад 100 країн до 2010 року. Очікується, що це дасть змогу поглибити розуміння відмінностей між законами різних країн, що створить нові можливості для партнерства та співробітництва.

6. Професійні знання застаріватимуть майже так швидко, як і здобуватимуться. Більшість професій потребуватимуть постійного навчання та оновлення навичок. Швидкі зміни на ринку праці та постійні технологічні інновації зроблять постійне навчання необхідним для майже будь-якого працівника.

MUST READ:  Підприємництво у... в'язниці

7. Гонитва за біометричним та генетичним вдосконаленням людини у XXI столітті набуде розмаху, подібного до космічної гонитви минулого століття. У ці галузі вже відбуваються суттєві інвестиції.

8. До 2030 року урбанізація досягне 60%. Населення продовжує з’їжджатися до міст, і цей чинник збільшує ризик епідемій та підвищує стресовість життя.

9. Суспільства близькосхідних країн ставатимуть все більш секулярними, а у Китаї, навпаки, зростатиме вплив релігії.

10. До 2030 року доступ до електричного струму матимуть 83% населення світу. Рівень електрифікації населення світу зріс від 40% у 1970 році до 73% у 2000. Досі пасуть задніх за цим показником країни Африки – приміром, в Уганді на даний момент лише 3,7% населення мають доступ до електричного струму.

Збудуться прогнози чи ні – залежить від багатьох факторів, нерідко ще не врахованих. Та принаймні, розуміючи тенденцію, ми будемо краще готові врахувати ці не одразу помітні чинники.