Книга до рани

Книга до раниІноді здається, що Стівен Кові та Со (діти, внуки, інші родичі) перетворилися на таке собі маленьке підприємство для продукування «7 звичок для всіх». Після оригінальних «7 звичок високоефективних людей» з’явилися «7 звичок високоефективних родин», ба навіть «7 звичок високоефективних підлітків». Здається жодна цільова аудиторія не зможе обійтися без 7 звичок. Стівен видав навіть окрему книгу з назвою «8-ма звичка» (єдина з перекладених українською книг пана Кові).

Однак, книга, яку щойно переклало на російську та видруковало видавництво «Альпіна» дещо вирізняється з цього ряду, хоча у назві не оминули магічного словосполучення «7 звичок».

А називається вона – російською – «Жить, используя 7 навыков».

Книга – збірка історій різних людей, які змінили своє життя, використовуючи 7 звичок. Кожен розділ – окрема звичка, окремий аспект людського інування – родина, школа, навчання, робота і т.і.

Мушу сказати, що в цій книзі Стівен Кові виправив той недолік, який він і сам визнає, мав місце у попередніх книгах, а саме – вони містили настільки багато філософських посилів, що далеко не всі могли зрозуміти та персоналізувати їх. І ось пан Кові вирішив дещо спростити завдання тлумачення власних праць, іллюструвавши їх історіями, у котрих кожен знайде щось своє, свій приклад, самого себе врешті решт.

MUST READ:  Неформальне навчання — це серйозно

Кожна історія супроводжується невеличкою передмовою та післямовою від автора «звичок», у дужках п.Кові зазначає, яка сама звичка використана для того чи іншого кроку героя розповіді.

Вийшло досить захоплююче.

Щоправда, кількість хвороб, трагедій та смертей, особливо в першій частині книги, може легко конкурувати з найпопулярнішим бразильським серіалом, однак друга частина розповідає про те, що близьке всім менеджерам – злиття на поглинання, переговори з постачальниками, скорочення персоналу і т.ін.

Втім, можливо саме зараз такі книги і потрібні. Ті, які надихають, надають енергії, позитивних емоцій і кажуть: «твої проблеми ніщо, порівняно з тими, що пережили інші. Подивись, проаналізуй та живи далі».

5-10 хвилин читання зранку і вперед – на боротьбу зі світовою кризою!